ΣΕΡΡΕΣ – ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ – ΑΝΩ ΠΟΡΡΟΙΑ – ΔΡΑΜΑ

28 – 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


1η ΗΜΕΡΑ:ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΣΕΡΡΕΣ (690 χλμ.)

Συγκέντρωση νωρίς το πρωί, επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για τις Σέρρες, με πρώτη στάση στη Λαμία για ξεκούραση και δεύτερη στάση στο Λιτόχωρο ή στον Πλαταμώνα για φαγητό.Άφιξη στις Σέρρες, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ξεκούραση. Χρόνος ελεύθερος για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη που είναι γνωστή για τα «Αναστενάρια» και τη «Γυναικοκρατία». Διανυκτέρευση.

Προτείνουμε να επισκεφτείτε (προαιρετικά) το λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων. Στους χώρους του Μουσείου παρουσιάζονται μεταξύ άλλων, το καλύβι των Σαρακατσάνων, τυροκομείο, το καλύβι του βοσκού, φορεσιές και υφαντά, ξυλόγλυπτα και ασημένια αντικείμενα, συλλογή παλαιών φωτογραφιών και παραδοσιακών τραγουδιών. Το Μουσείο διαθέτει αίθουσα οπτικοακουστικών προγραμμάτων. (Τιμή εισόδου 1,5 ευρώ).

2η ΗΜΕΡΑ: ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙΟΥ– ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΗΓΩΝ ΑΓΓΙΤΗ – ΔΡΑΜΑ – ΣΕΡΡΕΣ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για το ιερό ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου, που βρίσκεται στο Ακριτοχώρι και θυμίζει έντονα Άγιο Όρος, αφού είναι κτισμένο στα πρότυπα της αγιορείτικης αρχιτεκτονικής της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, της οποίας και είναι μετόχι. Σήμερα μονάζουν περισσότερες από 40 μοναχές που ασχολούνται με την αγιογραφία, την ιεροραπτική, την παραδοσιακή υφαντική και το χρυσοκέντημα.

Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου, ημέρα της Αποτομής της κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου. Ο νέος ναός ξεχωρίζει επίσης, από το γεγονός πως κάθε πλευρά του έχει διαφορετική όψη. Πρόκειται για το μοναδικό σύγχρονο ναό στον ορθόδοξο κόσμο, που έρχεται κατευθείαν από το … Βυζάντιο. Χρόνος Επόμενος προορισμός μας, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Ανατολικής Μακεδονίας, το Σπήλαιο του Αγγίτη ποταμού, το οποίο έχει την μοναδικότητα να είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στον κόσμο. Βρίσκεται στο δήμο Προσουτσάνης, δίπλα στο χωριό Πηγές, είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων, ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 21 χιλιομέτρων. Η ανακάλυψή του έγινε το 1978 από μία ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων, σε συνεργασία με την Ελληνική Σπηλαιολογική εταιρία. Η πορεία μέσα στο σπήλαιο είναι εντυπωσιακή, καθώς γίνεται πάνω σ’ ένα τεχνικό γεφυράκι «πεζόδρομο» που διασχίζει κατά μήκος το σπήλαιο με τους πανέμορφους σταλακτίτες, άλλοτε πάνω από τα ήρεμα νερά του ποταμού και άλλοτε πάνω από τα θορυβώδη όταν ακολουθούν πορεία σε επικλινή κοίτη.

Η άλλη ονομασία του σπηλαίου είναι «Μααρά», ονομασία που πιθανώς ετυμολογείται στα αραβικά ως «μικρό σπήλαιο», είτε στα εβραϊκά που σημαίνει «νερό από το βουνό». Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Το ποτάμι, βγαίνοντας ορμητικά από το σπήλαιο, ακολουθεί μια πορεία ανάμεσα σε μια πυκνή βλάστηση από πλατάνια και δημιουργεί μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα για ρέμβασμα, για πικ-νικ, αλλά και για χαλαρή και πιο αναπαυτική ξεκούραση στα παρακείμενα ταβερνάκια και χώρους για καφέ.

Στη συνέχεια θα πάμε στη Δράμα, η οποία διαθέτει ένα από τα σπουδαιότερα πάρκα της Ελλάδας στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, με πολλά νερά, γεφυράκια και βαρκούλες.. Εκεί, μέσα στην ησυχία και τη γαλήνη της εξοχής λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο της πόλης, προτείνουμε να γευματίσετε. Επιστροφή στις Σέρρες. Χρόνος ελεύθερος. Διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ: ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ – ΑΝΩ ΠΟΡΡΟΪΑ – ΣΕΡΡΕΣ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για την τεχνητή λίμνη της Κερκίνης, έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης. Δημιουργήθηκε από το φράγμα που κατασκευάστηκε το 1932 κοντά στο χωριό Λιθότοπος, για να ανακοπεί η ροή του ποταμού Στρυμόνα. Υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας, με μοναδική χλωρίδα και πανίδα, η Κερκίνη προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.

Η διαδρομή δίπλα στη λίμνη είναι εκπληκτικής ομορφιάς. Θα περιηγηθούμε στο χώρο της έκθεσης του Περιβαλλοντικού Κέντρου και μετά θα επισκεφτούμε το ανατολικό ανάχωμα της λίμνης για παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπιο. Εάν ο καιρός το επιτρέπει προτείνουμε βαρκάδα στη λίμνη.

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε ένα χωριό με ιστορία και γραφικότητα, σε μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς, στο «μυστικό χωριό των Σερρών», τα Άνω Πορρόϊα.

Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μπέλλες ή Κερκίνη, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, αγναντεύοντας την κοιλάδα και τη λίμνη και διατηρεί μέχρι σήμερα τα χαρακτηριστικά της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που έφεραν οι βλαχόφωνοι Έλληνες από την Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, μαζί με τα ήθη και τα έθιμά τους, τα οποία «παντρεύτηκαν» άψογα αργότερα με την εγκατάσταση μικρασιατών προσφύγων το 1922. Οι Τούρκοι μπέηδες, που είχαν εκεί τα εξοχικά τους, συνήθιζαν να τα αποκαλούν «Μικρή Κωνσταντινούπολη», ενώ οι γιατροί πρότειναν στους φυματικούς ως …θεραπεία, την «παραμονή στα Άνω Πορόια».

Περπατήστε στα γραφικά καλντερίμια των «μαχαλάδων» για να «αφουγκραστείτε» την ιστορία του τόπου, συνομιλήστε με τους φιλόξενους κατοίκους και γευτείτε τις εκλεκτές νοστιμιές στις ταβέρνες της κεντρικής πλατείας και σε όλη την γύρω περιοχή, όπως τα λουκάνικα, την ψητή γίδα, το βουβαλίσιο κρέας σε διάφορες παραλλαγές, το τυρί από βουβαλίσιο γάλα, το ψητό γουρουνόπουλο αλλά και ψάρια από τη λίμνη.

Επιστροφή στις Σέρρες. Χρόνος ελεύθερος. Διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ: ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ – ΜΕΤΣΟΒΟ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Μετά το πρωινό αναχώρηση το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, το κέντρο του ποντιακού ελληνισμού.

Η μονή ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ποντιακής καταγωγής συγγραφέα Φίλωνα Κτενίδη και του σωματείου «Παναγία Σουμελά», στην προσπάθεια αναβίωσης της ιστορικής ομώνυμης μονής που βρίσκεται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα. Η μονή εκείνη, σύμφωνα με την παράδοση, είχε ιδρυθεί στα τέλη του 4ου αιώνα, και για αιώνες λειτούργησε με την εύνοια των βυζαντινών αυτοκρατόρων, έχοντας πλούτο και προνόμια, που διατήρησε και μετά την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας, αποκτώντας παράλληλα και συμβολική αξία μεταξύ των Ποντίων για σχεδόν δεκαέξι αιώνες. Καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1922 και τα κειμήλιά της, μαζί με την εικόνα της Παναγίας, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα το 1931 έπειτα από τη μεσολάβηση του Ελευθερίου Βενιζέλου και με τη συμβολή μοναχών που γνώριζαν τον τόπο φύλαξής τους. Η μονή του Βερμίου θεμελιώθηκε το 1951 σε έκταση που παραχώρησαν οι κάτοικοι του χωριού Καστανιά στους πρόποδες του Βερμίου, που κατάγονται από τον Πόντο, και τα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαν το 1952.

Γύρω από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, υπάρχει πολύ πράσινο και όμορφη θέα. Εκτός από την εκκλησία, στον χώρο υπάρχουν εστιατόρια καθώς και μικρά μαγαζιά με αναμνηστικά και άλλα είδη, όπως τις ποντιακές λιχουδιές πισία (τα υπέροχα, αφράτα και πεντανόστιμα ποντιακά τηγανόψωμα. Τα πισία γίνονται όπως και τα πιροσκί, με τη διαφορά ότι δεν έχουν γέμιση. Στον Πόντο τα έφτιαχναν συνήθως τις ημέρες που ζύμωναν το ζυμάρι για το ψωμί. Τραγανά απ’ έξω, αφράτα από μέσα, σερβίρονταν σκέτα. Συνήθως πασπαλισμένα με ζάχαρη ή μέλι.Γενικά, το ποντιακό στοιχείο είναι έντονο γύρω από την Παναγία Σουμελά.

Παραμονή για προσκύνημα και στη συνέχεια θα συνεχίσουμε για το Μέτσοβο, τη γραφική ορεινή κωμόπολη με το έντονο παραδοσιακό χρώμα, χτισμένο σε υψόμετρο 1160μ. Φημίζεται για τα τοπικά παραδοσιακά του προϊόντα, όπως τα ξυλόγλυπτα, τα υφαντά, τα χρυσοκέντητα, τα ασημικά, το περίφημο τυρί «μετσοβόνε» και πολλά άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το τοπικό χρώμα του Μετσόβου, η πέτρα, η πλάκα, το ξύλο, τα κεραμίδια, τα σπίτια και τα αρχοντικά με χαγιάτια (κλειστά μπαλκόνια) και παράθυρα με τα τζάμια απ’ έξω και τα παντζούρια από μέσα για να μην κολλάνε με το χιόνι, οι παραδοσιακές βρύσες, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, η εξαιρετική πινακοθήκη, όλα είναι επιμελημένα σε απόλυτο βαθμό.

Αξιοσημείωτη είναι και η τήρηση με ευλάβεια των ηθών και εθίμων, της πλούσιας μουσικής παράδοσης και της γλώσσας (βλάχικη διάλεκτος). Αξίζει να σημειωθεί ότι κυρίως οι ηλικιωμένοι της περιοχής εξακολουθούν και σήμερα να ντύνονται με τις παραδοσιακές στολές της περιοχής.

Στο επάνω μέρος της κεντρικής πλατείας δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με το ψηλό πέτρινο καμπαναριό (το ύψος του είναι 25 μέτρα), το οποίο είναι ορατό από σχεδόν κάθε γωνιά του Μετσόβου.

Παραμονή για φαγητό και στη συνέχεια αναχώρηση για την Κόρινθο. Επιστροφή στα σπίτια μας με τις καλύτερες αναμνήσεις.


ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ (σε δίκλινο/τρίκλινο δωμάτιο): 185 €

Κόστος μονόκλινου: 240 €


ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Μεταφορές – περιηγήσεις.
  • Τρεις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο SIRIS, Α΄ κατηγορίας στις Σέρρες.
  • Τρία πρωινά.
  • Τρία δείπνα.
  • Ντόπιος ξεναγός.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Οι είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
  • Οτιδήποτε αναφέρεται ως προτεινόμενο ή προαιρετικό.
Related Projects

Start typing and press Enter to search