10 – 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ταξίδι στη γη της ελιάς, τη Μάνη των πύργων, των θρύλων και της ιστορίας.

Από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, οι 98 βρίσκονται στη Μάνη, που φιλοξενεί επίσης 7 κάστρα, εκατοντάδες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, αλλά και 800 πύργους.


1η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΣΠΑΡΤΗ – ΚΟΙΤΑ Η «ΠΟΛΥΠΥΡΓΟΥ» – ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ – ΒΑΘΕΙΑ – ΤΑΙΝΑΡΟ – ΑΡΕΟΠΟΛΗ

Συγκέντρωση και αναχώρηση για τη Σπάρτη, έναν τόπο ξεχωριστής ομορφιάς και ιστορίας, όπου και θα κάνουμε την πρώτη μας στάση για καφεδάκι. Με τη βοήθεια της ξεναγού μας θα μεταφερθούμε σε μια άλλη εποχή, στα ιστορικά ίχνη του θρυλικού βασιλιά Λεωνίδα και του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και θα μάθουμε τα μυστικά του Ταϋγετου και του Πάρνωνα.

Επόμενος προορισμός η Κοίτα, η «Πολυπυργού» όπως ονομάζεται, λόγω του ότι έχει πάμπολλους πύργους, όπως το πυργοσυγκρότημα των Λιάνων που κατασκευάστηκε μεταξύ 1800 και 1850, τον πολεμόπυργο του Βουδικλάρη (1763), τον εξαώροφο πύργο του Λαζαρόγγονα (1850), το τετραώροφο πύργο των Κουτρουλιάνων κ.ά.

Θα συνεχίσουμε νότια για τον παραθαλάσσιο – πανέμορφο Γερολιμένα (τον ιερό λιμένα της αρχαιότητας) ένα από τα ορμητήρια των μανιατών πειρατών και στη συνέχεια ΝΑ για το πυργοχώρι της Βάθειας, την Ακρόπολη της Μάνης, όπου θα ζήσουμε τη μαγεία της μανιάτικης αρχιτεκτονικής. Ένα χωριό αποτελούμενο από 70 περίπου κατοικίες, 4 εκκλησίες, 2 πολεμικούς πύργους και 5 λιοτρίβια. Πυρήνας του χωριού θεωρείται ο Μιχαλικιάνικος πύργος

Επόμενος σταθμός μας το Ταίναρο όπου θα δούμε το νεκρομαντείο – ονειρομαντείο, την πύλη του Άδη από την οποία μπήκε ο Ηρακλής για να πιάσει τον Κέρβερο, τον ναό του Ποσειδώνα ο οποίος έχει μετεξελιχθεί σε ναό των Ασωμάτων και τα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης Ταίναρον με το περίφημο εμπορικό λιμάνι.

Το ακρωτήρι Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς, με το ναό του Ποσειδώνα και το Φάρο είναι από μόνο του μια εμπειρία, που δεν πρέπει να μη ζήσετε στη Μάνη, αφού πρόκειται για το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Ο φάρος κτίστηκε το 1882 από Γάλλους μηχανικούς και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Το ύψος του φθάνει τα 16 μέτρα και το σχήμα του είναι τετράγωνο σε αντίθεση με τον οκτάγωνο της Κρανάης. Από το 1950, χρονολογία της δεύτερης ανακαίνισης του, ως το 1984 φιλοξενούσε στο εσωτερικό του, τρεις φαροφύλακες.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Πόρτο Κάγιο, το ιδιαίτερο λιμάνι της Ανατολικής Μάνης.

Όπως όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, έτσι πριν ακόμα ο ήλιος αρχίσει να δύει, μπαίνουμε στο λεωφορείο και παίρνουμε το δρόμο για την εξαιρετικά γραφική πόλη της Αρεόπολης, η οποία είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Άγιος Ηλίας, στο κέντρο

Αφού κάνουμε μια σύντομη περιήγηση για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη, άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτια και χρόνος ελεύθερος. Δείπνο, διανυκτέρευση.

2η ΗΜΕΡΑ: ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΝΗ (ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ – ΟΙΤΥΛΟ – ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΕΛΕΦΑΣ – ΛΙΜΕΝΙ)

Μετά το πρωινό ξεκινάμε για μια πανοραμική διαδρομή στη Μεσσηνιακή Μάνη. επίσκεψη στην ομηρική Καρδαμύλη, περιήγηση στα οχυρά των Τρουπάκηδων – παλάτια των Μούρτζινων. Ο πύργος του Μούρτζινου φιλοξένησε για κάποιους μήνες τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, όταν στις 6 Ιανουαρίου 1821 κατέφτασε από τη Ζάκυνθο. Από εδώ στη συνέχεια, μαζί με άλλους αγωνιστές, ξεκίνησαν για να απελευθερώσουν την Καλαμάτα.

Η σημερινή Καρδαμύλη διατηρεί ακόμα μια ακαθόριστη αύρα, απομεινάρι της ένδοξης εκείνης εποχής. Το δειλινό, στα στενά καλντερίμια των παλιών της μαχαλάδων θαρρείς πως η πικρή μυρωδιά του μπαρουτιού αχνοχαϊδεύει ακόμα τα ρουθούνια, και στα λιπόσαρκα πρόσωπα των λεβεντόγερων, μπορείς να διακρίνεις και σήμερα αυτό που κάποτε έκανε τους προγόνους τους τους πιο ξακουστούς και επίφοβους πειρατές και πολεμιστές της Μεσογείου.

Στη συνέχεια επίσκεψη στον ιδιαίτερο Ι.Ν. του Αγ. Σπυρίδωνος, ο οποίος εορτάζει κιόλας, και επίσκεψη στον τάφο των Διοσκούρων, των διδύμων παιδιών του Δία και της Λήδας, αδελφών της Ωραίας Ελένης,

Επιστροφή προς τα πίσω και στάση στον πύργο του (δέκα φορές πρωθυπουργού) Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και στον παρακείμενο τάφο του (ιατρού – χειρουργού των Αχαιών στην εκστρατεία της Τροίας) Μαχάονα.

Επόμενη στάση στο επίσης ομηρικό Οίτυλο, ένα όμορφο ιστορικό χωριό πνιγμένο στις ελιές, όπου θα μιλήσουμε τόσο για την ιστορία του, όσο και για το κάστρο της Κελεφάς, με το οποίο έχει οπτική επαφή. Χτίστηκε από τους Τούρκους το 1670 και σήμερα σώζονται τα τείχη του, δύο πύργοι και ορισμένα κτίσματα στο εσωτερικό του. Συνεχίζουμε για το πανέμορφο Λιμένι – το στολίδι της Μάνης, όπου θα δούμε το παλάτι των Μαυρομιχαλαίων (λειτουργεί σαν boutique hotel), καθώς και τους τάφους και τα μνημεία τους στο παρακείμενο οικογενειακό κοιμητήριο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, χρόνος ελεύθερος. Δείπνο, διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ: ΑΡΕΟΠΟΛΗ – ΚΡΑΝΑΗ – ΓΥΘΕΙΟ – ΠΕΤΡΙΝΑ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Αναχώρηση από την Αρεόπολη προς Γύθειο, με πρώτη στάση στη νήσο Κρανάη (ή Μαραθονήσι). Εκεί βρίσκεται το ιστορικό-εθνολογικό μουσείο που στεγάζεται στον πύργο Τζαννετάκη. Από

τον οκταγωνικό φάρο του 1873 με 22 μέτρα ύψος μπορείτε να θαυμάσετε το απέραντο γαλάζιο του πελάγους.

Κατά τον Όμηρο στο μικρό αυτό νησί λέγεται ότι πέρασαν τον πρώτο τους βράδυ ο Πάρης και η ωραία Ελένη, μετά τη φυγή τους από τη Σπάρτη. Μάλιστα φεύγοντας, ο Πάρης άφησε πίσω του το κράνος του και έτσι το νησί πήρε το όνομα Κρανάη.

Στη συνέχεια, περιδιάβαση στο στεριανό νησί -όπως λέγεται- το Γύθειο, με την πολύ όμορφη προκυμαία, τα νεοκλασικά κτήρια που σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού και τα ταβερνάκια. Είναι ένα μέρος αλλιώτικο, ξεχωριστό…Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νησιωτική αύρα, φυσική ομορφιά. Δεν έχει εξάλλου και τυχαίο όνομα, Γύθειο σημαίνει η γη των Θεών.

Επίσκεψη στο χωριό Πετρίνα με τον πρότυπο ελαιουργικό συνεταιρισμό, με το βραβευμένο μανιάτικο ελαιόλαδο, όπου θα παρακολουθήσουμε την (σύγχρονη και με τα καλύτερα μηχανήματα στη Λακωνία) διαδικασία έκθλιψης της ελιάς και της παραγωγής

Επιστροφή στην Κόρινθο το βραδάκι, έχοντας στην ψυχή μας τις καλύτερες αναμνήσεις από τη γη της ελιάς, την «αδούλωτη» Μάνη.


Τιμή κατ’ άτομο (σε δίκλινο/τρίκλινο δωμάτιο): 175€

Τιμή μονόκλινου: 225€


ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

· Μεταφορά με κλιματιζόμενο λεωφορείο.

· Δύο διανυκτερεύσεις στο πέτρινο boutique ξενοδοχείο KASTRO MAINI, παραδοσιακού χαρακτήρα.

· Δύο πρωινά, σε μπουφέ.

· Δύο δείπνα σερβιριζόμενα.

· Έμπειρος ξεναγός, με άριστη γνώση της περιοχής, της ιστορίας, των θρύλων και των παραδόσεων της Μάνης.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

· Οτιδήποτε αναφέρεται ως προτεινόμενο ή προαιρετικό.

· Οι είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

· Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.

· Ο φόρος διαμονής/διανυκτέρευση/ανά δωμάτιο: 1,50€ (θα πληρωθεί στην αναχώρηση)

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ανωτέρω ροή των εκδρομών, ξεναγήσεων, περιηγήσεων ενδέχεται να αλλάξει για την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος, χωρίς να υπάρξει καμία παράλειψη.

Related Projects

Start typing and press Enter to search