25 – 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (4ημερη)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΠΡΕΣΠΕΣ – ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ελασσονα – Σερβια – Λιμνη Πολυφυτου – Άγιος Αχιλλειος – Σιατιστα


Πρόγραμμα:

1η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΡΙΝΘΟΣ –ΕΛΑΣΣΟΝΑ – ΣΕΡΒΙΑ – ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Συγκέντρωση και αναχώρηση στις 06:00. Με ενδιάμεσες στάσεις και μέσω Ελασσόνας θα επισκεφτούμε τα Σέρβια, στους πρόποδες των Πιερίων, με σημαντικά μνημεία και τη μεγάλη τεχνητή λίμνη του φράγματος Πολυφύτου, στον ποταμό Αλιάκμονα. Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων-Νεράιδας δημιουργήθηκε το 1975 και είναι μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα, με μήκος 1372μ. Δίπλα της, στην έδρα του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης, υπάρχει μια μαρίνα με θαυμάσια θέα στο χωριό Νεράιδα.

Από δω πέρασαν πολλοί σπουδαίοι και τρανοί. Από τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Ξέρξη και τους Ρωμαίους έως τον Απόστολο Παύλο, τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο και την Αγία Θεοδώρα της Άρτας. Μία πόλη που ήκμασε κατά την περίοδο του Βυζαντίου και αυτό είναι απόλυτα εμφανές μέχρι και σήμερα.

Στη συνέχεια αναχώρηση για την Καστοριά. Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτια, χρόνος ελεύθερος. Διανυκτέρευση.

 

2η ΗΜΕΡΑ: : ΠΡΕΣΠΕΣ – ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Μετά το πρωινό, αναχώρηση για μια ονειρεμένη επίσκεψη στα βόρεια υδάτινα σύνορα της χώρας μας, στη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Ξεχωρίζει ο Άγιος Γερμανός, κεφαλοχώρι της περιοχής, γνωστός και για τα περίφημα φασόλια Πρεσπών, καθώς και ο οικισμός Ψαράδες με τα μοναδικά αρχιτεκτονικά δείγματα.

Ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών, με πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, έχει επίσης τη μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων στον κόσμο!

Θα επισκεφτούμε το «σήμα κατατεθέν» νησάκι του Αγίου Αχιλλέιου, μέσα στη Μικρή λίμνη Πρέσπα, διασχίζοντας την πολυφωτογραφημένη πεζογέφυρα.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο, χρόνος ελεύθερος, διανυκτέρευση.

 

3η ΗΜΕΡΑ: : ΣΙΑΤΙΣΤΑ – ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά το πρωινό, αναχώρηση για τη Σιάτιστα. Αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια πλαγιά του όρους Βέλιας, στο λόφο του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 872-942 μ., και σε απόσταση 5 χλμ. από τον Αλιάκμονα, απλώνεται σε δύο συνοικίες, τα Γεράνεια και τη Χώρα. Η ανάπτυξή της άρχισε γύρω στο 15ο αιώνα, ενώ έφτασε στην ακμή της το 18ο και το 19ο με το εμπόριο, τη γουνοποιία και την αμπελουργία. Σημειωτέον, εκείνη την εποχή ήταν η μοναδική μακεδονική πόλη που διέθετε πλήρες δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

Γνώρισε οικονομική και πνευματική ακμή το 18ο και το 19ο αι., όταν οι εμπορικοί οίκοι της ανέπτυξαν δραστηριότητα τόσο στην ευρύτερη τουρκοκρατούμενη περιοχή όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης. Ο 18ος αιώνας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο ‘χρυσούς αιώνας’ της Σιάτιστας στην εποχή του διαμετακομιστικού εμπορίου, που συμπίπτει με την εποχή του ‘Διαφωτισμού’. Ήταν τόσο πλούσια η πόλη εκείνη την εποχή, που ονομάστηκε ‘φλουροχώρι’. Άλλωστε, παροιμιώδης είναι η έκφραση: ‘Η Σιάτιστα έχει το φλουρί, Το Μπλάτσι το ντουφέκι’.

Αξιοθέατα που μπορεί να δει κανείς στη Σιάτιστα είναι: Γενικά τα Αρχοντικά, το Τραπάντζειο Γυμνάσιο, τη Παλαιοντοτολογική Συλλογή, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο στο Αρχοντικό Δόλγκηρα και άλλα πολλά.

Στη συνέχεια θα πάρουμε το δρόμο για τα Γιάννενα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και χρόνος ελεύθερος. Διανυκτέρευση.

 

4η ΗΜΕΡΑ: ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Μετά το πρωινό προτείνουμε να επισκεφτείτε:

* Το κάστρο (με τις ακροπόλεις του Ίτς – Καλέ και του Ασλάν πασά). Χτίστηκε το 528μ.Χ από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Θα δείτε το Σουφαρί Σεράι (τη σχολή ιππικού του Αλή πασά), τα Μαγειρεία του πασά, τον πύργο του Βοημούνδου στα ερείπια του οποίου ο Αλή πασάς έχτισε το σεράι, το οποίο πυρπολήθηκε το 1822.

* Το Νησί της λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο έχει μείνει στην Ιστορία ως το μέρος, όπου δολοφονήθηκε ο Αλής Πασάς ο Τεπελενλής. Πασάς στα Γιάννενα από τα τέλη του 18ου αι. έως το 1820 έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των στρατιωτών του πανίσχυρου Χουρσίτ Πασά, που είχε εξαπολύσει εναντίον του αυτονομημένου πασά ο Σουλτάνος. Ο Αλή Πασάς είχε βρει καταφύγιο στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Νησί, όπου περίμενε φιρμάνι από την Υψηλή Πύλη, με την αναστολή του, όπως με δόλο τον είχε κάνει να πιστέψει ο Χουρσίτ Πασάς, προκειμένου να τον πείσει να εγκαταλείψει το Κάστρο των Ιωαννίνων, το οποίο απειλούσε να ανατινάξει μαζί με όλους τους θησαυρούς του.

Σήμερα στη Μονή, η οποία χτίστηκε το 17ο αι. λειτουργεί λαογραφικό μουσείο, όπου αναπαρίσταται ένα προεπαναστατικό γιαννιώτικο αρχοντικό. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν εκτός από τα σημαντικά και πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα, πίνακες με την αναπαράσταση του Αλή Πασά, τους οποίους φιλοτέχνησαν Ευρωπαίοι περιηγητές του 18ου και 19ου αι. αλλά και στις τρύπες στο πάτωμα του α’ ορόφου απ’ όπου πέρασαν οι σφαίρες, που λάβωσαν θανάσιμα τον Αλή.

Τέλος μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών, του 13ου αι., ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά ελληνικά μνημεία. Κτήτορες της μονής υπήρξαν όπως μαρτυρά και το όνομα της οι Φιλανθρωπινοί, μεγάλη οικογένεια του Βυζαντίου. Εκτός από τις πολύ όμορφες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, εντύπωση προκαλούν οι ολόσωμες τοιχογραφίες, που χρονολογούνται τον 16ο αι. και απεικονίζουν επτά φιλοσόφους της Αρχαιότητας: Σόλωνα, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Θουκιδίδη, Πλούταρχο, Χείλωνα και Απολλώνιο.

Επιστροφή στα Γιάννενα, χρόνος ελεύθερος για φαγητό και για να επισκεφτείτε τα καταστήματα λαϊκής τέχνης, αργυροχρυσοχοϊας και ξυλογλυπτικής. Από τα καλαίσθητα μαγαζάκια με σουβενίρ που θα συναντήσετε μπορείτε να αποκτήσετε είδη λαϊκής τέχνης, ασημένια κοσμήματα και διακοσμητικά, για τα οποία είναι πασίγνωστα τα Γιάννενα, αλλά και τοπικά γλυκά και λικέρ, τα οποία μπορείτε επίσης να απολαύσετε στα καφενεδάκια γύρω από τη λίμνη.

Στη συνέχεια θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Άφιξη στην Κόρινθο το βραδάκι.


ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ (σε δίκλινο/τρίκλινο δωμάτιο): 210,00€

Τιμή μονόκλινου: 280,00


ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

· Μεταφορά.

· Δύο διανυκτερεύσεις στο HTL EUROPA, 4****, στην Καστοριά.

· Μία διανυκτέρευση στο HTL EPIRUS PALACE στα Ιωάννινα.

· Τρία πρωινά.

· Αρχηγός – συνοδός.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

· Οι είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

· Οτιδήποτε αναφέρεται ως προτεινόμενο ή προαιρετικό.

· Οι δημοτικοί φόροι (3,00€ το δωμάτιο, ανά διανυκτέρευση)

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

*Οι ανωτέρω εκδρομές ενδέχεται να πραγματοποιηθούν με διαφορετική σειρά, χωρίς να παραληφθεί κάτι.

Related Projects

Start typing and press Enter to search