15-17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ – ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΡΟΥΣΣΙΩΤΙΣΣΑΣ


1η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ – ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Συγκέντρωση και αναχώρηση. Αφού περάσουμε από Μακρακώμη και Τυμφρηστό θα φτάσουμε στο χωριό Κορυσχάδες, ένα ιστορικό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 940μ., το οποίο βρίσκεται μέσα σ’ ένα μαγευτικό τοπίο περιτριγυρισμένο από ελατοδάση. Υπάρχουν πολλές εικασίες για το πού οφείλεται η ονομασία του χωριού και έχουν επικρατήσει τρεις εκδοχές. Η πρώτη αναφέρει ότι προέρχεται από τη λέξη κορύνη που σημαίνει σιδερένιο ρόπαλο, η δεύτερη από την λέξη κόρυς που σημαίνει περικεφαλαία και η τρίτη από τη λέξη κορύσσω που σημαίνει εφοδιάζω. Αξιοθέατο του χωριού αποτελεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, όπου συνεδρίασε το

Εθνικό Συμβούλιο της Ελεύθερης Ελλάδας στις 14 Μαΐου 1944. Στεγάζεται στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου το οποίοι χτίστηκε το 1901. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα παλιά αρχοντικά που σώζονται στο δήμο και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που χρονολογείται από το 1865.

Παραμονή για το γεύμα μας σε παραδοσιακή ταβέρνα.

Άφιξη στο Καρπενήσι, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, χάρη στις φυσικές ομορφιές της ευρύτερης περιοχής και τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου στον Τυμφρηστό (Βελούχι).

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και χρόνος ελεύθερος. Δείπνο, διανυκτέρευση.

 

2η ΗΜΕΡΑ: ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ – Ι.Μ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑΣ – ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ 

Μετά το πρωινό αναχώρηση για τη μονή Παναγίας Προυσσιώτισσας. Θα περάσουμε από το Κεφαλόβρυσο, όπου έγινε μία από τις σημαντικότερες μάχες της Επανάστασης του 1821, στις 8 Αυγούστου 1823, όταν ο Μάρκος Μπότσαρης με δύναμη 450 Σουλιωτών επιτέθηκαν στην εμπροσθοφυλακή του τουρκικού στρατού. Οι απώλειες για τους Τούρκους υπήρξαν βαριές, περίπου 1000 άνδρες, ενώ για τους Έλληνες ήταν ελάχιστες, αναγκάστηκαν ωστόσο να υποχωρήσουν, όταν σκοτώθηκε στη μάχη ο Μάρκος Μπότσαρης.

Σήμερα το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη και της μάχης στέκει εκεί, υπενθυμίζοντας στους επισκέπτες την ιστορική σημασία του Κεφαλόβρυσου.

Άφιξη στη μονή Παναγίας Προυσσιώτισσας, που αποτελεί τόπο ιερού προσκυνήματος και βρίσκεται χτισμένη σε απόκρημνο βράχο. Σύμφωνα με την παράδοση, την ίδρυσαν το 829, οι μοναχοί Διονύσιος και Τιμόθεος, οι οποίοι έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας από την Προύσσα της Μικράς Ασίας.

Πάνω από τη μονή θα δούμε χτισμένους σε υψώματα, τους δύο πύργους ( τα «καραούλια » του Καραϊσκάκη ). Οικοδομήθηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, προκειμένου να ενισχυθεί η φυσική οχύρωση της περιοχής. Σύμφωνα με την παράδοση, ο φημισμένος οπλαρχηγός δώρισε για τάμα το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας της Παναγίας, όταν θεραπεύτηκε από την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε. Σχετική παραμονή για ευλαβικό προσκύνημα στη θαυματουργή εικόνα της που βρίσκεται σε κρύπτη – παρεκκλήσι μέσα στο καθολικό της μονής. Επίσκεψη στην αίθουσα πολύτιμων κειμηλίων με χρυσοκεντήματα, χειρόγραφους κώδικες καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Γ.Καραϊσκάκη.

Στη συνέχεια αναχώρηση για το Μεγάλο Χωριό, το οποίο είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους

Καλιακούδα μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο. Τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αρχοντικά του, τα στενά δρομάκια του και τα άφθονα τρεχούμενα νερά του, το έχουν καταστήσει ως έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό και όχι άδικα, αφού θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νομού. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τα χρόνια της Επανάστασης του 1821, με πολλές μάχες να έχουν λάβει χώρα εδώ.

Προτείνουμε επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου μπορείτε να δείτε αναπαραστάσεις παλαιών επαγγελμάτων και σπιτιών, φορεσιές, εργαλεία, πατητήρια, αποστακτήρια, ραπτομηχανές, μουσικά όργανα, φωτογραφικές μηχανές, υφαντά κι ένα σωρό ακόμη αντικείμενα τα οποία αφηγούνται την ιστορία του τόπου και τον καθημερινό τρόπο ζωής των παλιών Μεγαλοχωριτών. Ελεύθερος χρόνος και στη συνέχεια θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για το ξενοδοχείο. Δείπνο, διανυκτέρευση.

 

3η ΗΜΕΡΑ: ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Μετά το πρωινό θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στην πόλη του Καρπενησίου, μια πόλη 6.600 περίπου κατοίκων, μέσα στα έλατα, στην εύφορη κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 έγιναν εδώ πολλές ιστορικές μάχες, ενώ στην άγρια φύση όπου έπνεε ο αέρας της ελευθερίας, έστησαν τα λημέρια τους ο Καραϊσκάκης, ο Μπότσαρης και ο Βελουχιώτης. Στην Αντίσταση κατά των Γερμανών, στο Καρπενήσι πραγματοποιήθηκε μια από τις πρώτες συσκέψεις οργάνωσης της αντίστασης από τον Άρη Βελουχιώτη και τα γύρω βουνά έγιναν λημέρια των ανταρτών.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων και εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής: αρχοντικά, τοξωτά γεφύρια, βυζαντινές εκκλησίες και παλιά σχολεία. Επίσης, στην πόλη λειτουργεί σήμερα το «Μουσείο Καρπενησίου», που είναι αφιερωμένο στους Αλέξανδρο και Κωνσταντίνο Τσάτσο.

Μετά τη βόλτα και το καφεδάκι, προτείνουμε να καθίσετε στην κεντρική πλατεία της πόλης, με το μεγάλο πλάτανο και τη βρύση και να γευτείτε τα εκλεκτά εδέσματα στις γύρω ταβέρνες. Δοκιμάστε κοντοσούβλι και κοκορέτσι, λουκάνικα, τοπικά κρέατα, προσούτο, τσαλαφούτι (από πρόβειο γάλα) καθώς και τις τοπικές, νόστιμες πίτες, πέστροφα και κοκκινιστά μανιτάρια.

Αναχώρηση μετά το φαγητό. Άφιξη στην Κόρινθο το βραδάκι.


 

ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ (σε δίκλινο/τρίκλινο δωμάτιο): 165,00 €

Τιμή μονόκλινου: 220,00 €

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Μεταφορά.
  • Δύο διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο ΜΟΝΤΑΝΑ, 5*.
  • Δύο πρωινά αμερικάνικου τύπου σε μπουφέ.
  • Δύο γεύματα.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Οι είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
  • Οτιδήποτε αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.
  • Ο φόρος διαμονής (4,00€ ανά διανυκτέρευση/ανά δωμάτιο)
Most Recent Projects

Start typing and press Enter to search