23 – 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

(διήμερη εκδρομή)

Ι.Μ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ – ΓΑΛΑΞΙΔΙ – ΙΤΕΑ

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΩΚΙΔΑΣ – XANI THΣ ΓΡΑΒΙΑΣ – ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ


1η ΗΜΕΡΑ: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ – ΓΑΛΑΞΙΔΙ – ΙΤΕΑ:

Συγκέντρωση και αναχώρηση για την Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης, στην ανατολική πλευρά του χωριού Σκάλα. Το μοναστήρι άρχισε να χτίζεται το 1977. Σήμερα αποτελείται από το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, το γηροκομείο-νοσοκομείο, τα κελιά των μοναχών, τους κοινόχρηστους χώρους, τον ξενώνα, το μουσείο ελληνορθόδοξης παράδοσης, το συνεδριακό κέντρο αλλά και μία υπερσύγχρονη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας για τις ανάγκες της μονής. Η αδελφότητα του μοναστηριού αποτελείται από νέους και καταρτισμένους μοναχούς, πτυχιούχους ανωτάτων πανεπιστημιακών σχολών. Ελεύθερος χρόνος για προσκύνημα.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Επόμενος σταθμός μας το Γαλαξίδι. Περπατώντας το κανείς, είναι εύκολο να αντιληφθεί την αίγλη και την προκοπή που γνώρισε στο παρελθόν τούτο το μέρος. Αρχοντικά σπίτια, η αρχιτεκτονική των οποίων είναι εμφανές πως έχει επηρεαστεί από το ναυτικό επάγγελμα των περισσοτέρων κατοίκων, στολίζουν την προκυμαία. Οικοδομικά υλικά και τεχνίτες από το εξωτερικό έφταναν στην μικρή πόλη και δημιουργούσαν σπίτια και δημόσια κτήρια με έγχρωμα σχέδια στο εξωτερικό τους, περίτεχνα κάγκελα περιφράξεων, χρωματιστά παράθυρα και γενικότερα έδωσαν έναν ευρωπαϊκό αέρα σε κάθε γωνιά του Γαλαξιδίου.

 

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΙΤΕΑ

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε την Ιτέα, η οποία ιδρύθηκε το 1830, είναι χτισμένη στο βάθος του Κρισσαίου Κόλπου. Σύμφωνα με τους θρύλους, στην περιοχή όπου βρίσκεται η σημερινή Ιτέα

βρισκόταν μια ιτιά, και δίπλα της μια πηγή, η μόνη στην περιοχή. Το όνομα της πόλης αποδίδεται στο δέντρο αυτό και κάποιοι κάτοικοι έως και σήμερα την αποκαλούν Ιτιά και όχι Ιτέα. Μπροστά από την παραλία της Ιτέας, επτά μικρά νησάκια διάσπαρτα στη θάλασσα προσθέτουν τη δική τους πινελιά στο όμορφο τοπίο. Το πιο απομακρυσμένο είναι ο Άγιος Δημήτριος που βρίσκεται σχεδόν ανάμεσα στην Ιτέα και το Γαλαξίδι και το παράξενο σχήμα του έχει δώσει το όνομα «καπέλο του Βενιζέλου». Στο νησάκι Άγιος Κωνσταντίνος βρίσκεται το αφιερωμένο στον άγιο εκκλησάκι.

Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτια, χρόνος ελεύθερος. Διανυκτέρευση.

2η ΗΜΕΡΑ: ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΩΚΙΔΑΣ – ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ

Μετά το πρωινό θα πάμε στη Γραβιά, στους πρόποδες του Παρνασσού, προκειμένου να επισκεφτούμε (προαιρετικά) το Vagonetto, Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας .

Μεταλλεία βωξίτη στην Φωκίδα συναντάμε ήδη πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ειδικά μετά την δεκαετία του ’50 όμως, αποτέλεσαν κύρια οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών εργάστηκαν στις υπόγειες στοές για την εξόρυξη του κοιτάσματος, από το οποίο προέρχεται το αλουμίνιο και που αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας.

Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε» λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια το θεματικό Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας. Η βόλτα με ένα πραγματικό «βαγονέτο» στη Στοά 850, το υπόγειο τούνελ που μέχρι πριν από 30 χρόνια ήταν ενεργό και στο οποίο δούλευαν οι μεταλλωρύχοι, θα σας συναρπάσει: θα φορέσετε κι εσείς ειδικό κράνος και αδιάβροχο, θα μπείτε στο ειδικό τρενάκι των μεταλλωρύχων και θα μεταφερθείτε 200 μέτρα κάτω από τη γη! Εκεί, θα ακούσετε τους εικονικούς μεταλλωρύχους να μιλάνε για την δουλειά τους, θα τους δείτε να δουλεύουν δίπλα σας, σε μια εικονική πραγματικότητα που έχουν στήσει οι υπεύθυνοι του Πάρκου για τους επισκέπτες. Θα νοιώσετε πως παρακολουθείτε μέσα από μία κλειδαρότρυπα μία μέρα από την πραγματική ζωή των χιλιάδων μεταλλωρύχων που πέρασαν από τη στοά και ενστάλαξαν στα σκοτεινά της βάθη τα γέλια, τα πειράγματα και τα μυστικά τους. Στον εκθεσιακό χώρο του Μεταλλευτικού Πάρκου και στη συνέχεια στην υπαίθρια έκθεση, θα περιηγηθείτε ανάμεσα σε μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν παλιότερα, αλλά και στις μέρες μας για την εξόρυξη βωξίτη.

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το πλινθόκτιστο κτίσμα στη Γραβιά που χρησίμευε ως χάνι, για να διανυκτερεύουν οι οδοιπόροι που περνούσαν από την περιοχή και έμελλε να μείνει για πάντα χαραγμένο στην ιστορία.

Στις 8 Μαίου 1821 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 120 περίπου αγωνιστές οχυρώθηκε στο χάνι και κατάφερε να αποκρούσει τις σφοδρές επιθέσεις των τουρκικών στρατευμάτων του Ομάρ Βρυώνη, αναπτερώνοντας το ηθικό των επαναστατημένων Ελλήνων και γράφοντας ηρωικές στιγμές στις σελίδες της ιστορίας.

Το ιστορικό κτήριο δυστυχώς κατέρρευσε κι έτσι το 1999 εγκαινιάστηκε ένα πιστό του αντίγραφο, με όλους τους χώρους που διέθετε το αυθεντικό χάνι, με σκοπό νε μεταφέρει στον επισκέπτη την εικόνα της εποχής.

Στο κτήριο επίσης στεγάζεται μουσείο, όπου κάθε μία ώρα γίνονται προβολές με την αναπαράσταση της μάχης.

Απέναντι ακριβώς υπάρχει η προτομή του ήρωα της Μάχης Οδυσσέα Ανδρούτσου, αλλά και μνημείο με τα ονόματα και των υπολοίπων 117 αγωνιστών που πολέμησαν μαζί του. Ελεύθερος χρόνος για επίσκεψη στο Χάνι, καφέ και βόλτα.

ΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ

Επόμενος σταθμός μας η Αμφίκλεια. Παλιά αρχοντικά, πετρόχτιστες βρύσες, στενά δροµάκια που οι ντόπιοι ονοµάζουν «στριµούλες», είναι από τα πρώτα πράγµατα που θα αντικρίσετε.

Προτείνουμε να επισκεφτείτε το Μουσείο Άρτου και Επαγγελμάτων, το οποίο βρίσκεται στη κεντρική πλατεία και συστεγάζεται στο Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου Άρτου παρουσιάζει τον κύκλο του ψωμιού (από τον σπόρο στο αλεύρι), την καλλιέργεια, συλλογή, παραγωγή, μέτρημα, αλεστική. Επίσης παρουσιάζει τον κύκλο του ψωμιού (από το αλεύρι στο ψωμί), την προετοιμασία, την παρασκευή και το πλάσιμο, τον διάκοσμο και το ψήσιμο. Θα δείτε μια μεγάλη ποικιλία σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και ανάγλυφα σχέδια.

Στο Μουσείο Επαγγελμάτων μπορείτε να δείτε άριστα διατηρημένα τα σύνεργα για κάποιους από τους πιο χαρακτηριστικούς επαγγελματίες παλαιότερων εποχών, όπως ο πεταλωτής (αλμπάνης), ο επισηγματοποιός (σαμαρτζής ή σαμαράς), η υφάντρα και ο υφαντουργός, ο κουρέας, αλλά και μεμονωμένα αντικείμενα καθημερινότητας που ενώ σήμερα δε λείπουν από κανένα σπίτι τότε αποτελούσαν σκεύη ειδικής χρήσης από τους επαγγελματίες που τα είχαν ή μεγάλης αξίας για τους κατόχους τους, όπως η μηχανή του παγωτού, το ραδιόφωνο, το σίδερο με το κάρβουνο, το χαβάνι του καπνού. Παραμονή για φαγητό.

Στη συνέχεια θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής με στάση για καφέ στη Λιβαδειά. Άφιξη στην Κόρινθο το βραδάκι.

Τιμή κατ’ άτομο (σε δίκλινο/τρίκλινο δωμάτιο): 85€

Τιμή μονόκλινου: 105€

 

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

· Μεταφορά.

· Μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο, 3*** ή 4****, στην Ιτέα.

· Ένα πρωινό.

· Αρχηγός του γραφείου.

 

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

· Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.

· Οτιδήποτε αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

· Ο φόρος διαμονής.

· Το κόστος εισιτηρίου για το VAGONETTO.

Ενήλικας: 12€

Μαθητές: 10,00€

· Το κόστος εισιτηρίου για το Μουσείο Άρτου και Επαγγελμάτων είναι 2€.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

· Η σειρά εκτέλεσης του προγράμματος δύναται να τροποποιηθεί χωρίς παραλείψεις.

· Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή παρακαλούνται να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας έναντι του COVID-19.

Related Projects

Start typing and press Enter to search