ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 

Στεμνιτσα – Δημητσανα – Βαλτεσινικο


Συγκέντρωση και αναχώρηση νωρίς το πρωί. Θα ακολουθήσουμε μια εντυπωσιακή διαδρομή σε ένα από πιο διάσημα βουνά της Πελοποννήσου: το Μαίναλο και θα διασχίσουμε ένα μαγευτικό τοπίο με φυσικές ομορφιές και με συντροφιά έλατα και κέδρους.

Θα ανέβουμε σε υψόμετρο 1080μ. και θα συναντήσουμε τη Στεμνίτσα, ένα παραδοσιακό οικισμό, που στην επανάσταση του ’21 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήταν η έδρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που την αποκαλούσε χωριατοπούλα του Μοριά, ενώ υπήρξε σημαντικό κέντρο χρυσοχοίας και αργυροτεχνίας. Χρυσικοί, ασημικοί, μπρουτζάδες, καμπανάδες, κουδουνάδες, καταρτζήδες (κατασκευαστές κι επισκευαστές κανταριών), χαλκωματάδες, ντουφεξήδες, σιδεράδες, γανωματήδες και άλλοι εξειδικευμένοι τεχνίτες επεξεργάζονταν το χαλκό, το μπρούτζο, το χρυσό και το ασήμι. Η τέχνη της αργυροχρυσοχοίας διδάσκεται ακόμα και σήμερα στην ομώνυμη Μέση Τεχνική Σχολή.

Στη συνέχεια της διαδρομής θα συναντήσουμε το Μουσείο Υδροκίνησης, ένα πρότυπο υπαίθριο μουσείο, μοναδικό στα Βαλκάνια. Η διαδρομή μέσα στο χώρο ξεκινά από τη στέρνα και κατευθύνεται προς τον αλευρόμυλο, όπου λειτουργεί ένας υδρόμυλος άλεσης σιτηρών και μια νεροτριβή όπου στεγάζεται και το σπίτι του μυλωνά. Ακολουθώντας το λιθόστρωτο φτάνει κανείς στον μπαρουτόμυλο, ο οποίος περιέχει πλήρη μηχανισμό. Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τις φάσεις παραγωγής και επεξεργασίας της μπαρούτης. Στο κέντρο του υπαίθριου μουσείου υπάρχει κιόσκι που στεγάζει το ρακοκάζανο.

Το επόμενο ιστορικό χωριό που θα συναντήσουμε είναι η Δημητσάνα, η οποία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με το «κρυφό σχολειό» και το 1821 με το «Δημητσανίτικο μπαρούτι» που παρασκεύαζε. Είναι πατρίδα του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, του οποίου το άγαλμα δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού και του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού, τα σπίτια των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια αναχώρηση για το Βαλτεσινίκο, ένα όμορφο, γραφικό και φιλόξενο κεφαλοχώρι της ορεινής Γορτυνίας, σκαρφαλωμένο στα 1100μ. του Μαινάλου. Είναι γνωστό και σαν χωριό των ξυλογλυπτών, ενώ ακόμη και σήμερα ντόπιοι τεχνίτες συνεχίζουν την τοπική αυτή παράδοση δουλεύοντας το ξύλο. Για τους Αρκάδες είναι ένα από τα πιο ξακουστά χωριά του τόπου τους.

Στο χωριό υπάρχει ένα ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο με πολλά εκθέματα, που φιλοξενείται στο πετρόκτιστο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου.

Ελεύθερος χρόνος για φαγητό και βόλτα. Αργά το απόγευμα θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής


Κόστος κατ’άτομο: 20€

Related Projects

Start typing and press Enter to search