ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΪΟΥ

Ιερος Ναος Αγιου Ιωαννη Ρωσσου Ιερα Μονη Οσιου Δαυιδ

Προκοπι – Ροβιες – Λιμνη – Χαλκιδα


Συγκέντρωση στις 07:30 και αναχώρηση για το Προκόπι, ένα χωριό μέσα στα πλατάνια, όπου θα προσκυνήσουμε το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννου Ρώσου, ο οποίος πέθανε το 1730 και οι πρόσφυγες από το Προκόπι της Μικράς Ασίας μετέφεραν το σκήνωμά του εδώ, μετά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922. Ο Άγιος έγινε γνωστός για την καλοσύνη, την ταπεινοφροσύνη και την ακλόνητη πίστη του. Το ιερό του σκήνωμα παραμένει μέχρι και σήμερα άφθαρτο ενώ ο ίδιος, θεωρείται θαυματουργός με πολλές μαρτυρίες για την βοήθεια που προσφέρει στην ίαση ασθενών. Χρόνος ελεύθερος για προσκύνημα το ιερού λειψάνου, της ζώνης και του σκούφου του Αγίου.

Στη συνέχεια αναχώρηση για τις Ροβιές και επίσκεψη στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ του Γέροντα, μεταβυζαντινό, σε επιβλητικό τοπίο – πευκόφυτη περιοχή, δίπλα σε ρεματιά, με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, διαμορφωμένη. Η μονή ιδρύθηκε τον 18ο αι. από τον Όσιο Δαυίδ και ανακαινίστηκε το 1877. Το καθολικό δεν έχει αγιογραφίες, έχουν καταστραφεί.

Μετά το προσκύνημα θα πάμε στο χωριό Λίμνη που δεν έχει λίμνη αλλά μια πανέμορφη θάλασσα για να απολαύσουμε το φαγητό μας και να χαλαρώσουμε δίπλα στο κύμα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και ξεχωρίζει για τα γραφικά καλντερίμια της.

Αναχώρηση για τη Χαλκίδα, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για καφέ, γλυκό ήταν ξύλινη. Ανακαινίστηκε το 1858, το 1896 και το 1962. Από τη γέφυρα φαίνεται η παλιρροϊκή κίνηση των νερών του Ευρίπου. Το φαινόμενο των «τρελών νερών είναι ιδιαίτερα φημισμένο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αν σταθείς εκεί και το παρατηρήσεις θα δεις ότι τα νερά του δίαυλου που έχει πλάτος 39 μέτρα και μήκος 40 μέτρα κάθε έξι ώρες αλλάζουν φορά και κινούνται μία προς το Βορρά και μία προς το Νότο. Κάποιες μέρες του μήνα, μάλιστα, μπορεί να αλλάξουν φορά ακόμη και 14 φορές μέσα στο ίδιο 24ωρο! Αυτό το άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο οφείλεται στη διαφορά στάθμης του νερού μεταξύ βόρειου και νότιου Ευβοϊκού. Επιπλέον ενδιάμεσα από την αλλαγή φοράς μάλιστα μεσολαβούν δέκα λεπτά κατά τα οποία τα νερά παραμένουν στάσιμα.

Η Χαλκίδα έχει αναδείξει σημαντικότατες μορφές των γραμμάτων και των τεχνών, όπως το Δημήτρη Μυταρά, τον Ορέστη Μακρή και την Έλλη Λαμπέτη.

Το βραδάκι θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.


ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ΑΤΟΜΟ: 20€

Related Projects

Start typing and press Enter to search