ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

HΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού και οφείλει την ονομασία του, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στην κόρη του Θεού Ασωπού Αίγινα, την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας και την απήγαγε στο νησί Οινώνη που μετονομάστηκε σε Αίγινα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Συγκέντρωση των εκδρομέων στις 06:30 και αναχώρηση για το λιμάνι του Πειραιά. Επιβίβαση στο πλοίο και απόπλους (08:20) για το μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού, την πανέμορφη Αίγινα.

Άφιξη στο λιμάνι, επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για το χωριό Κοντός, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το λιμάνι, απέναντι από τη μεσαιωνική Παλιαχώρα, όπου και βρίσκεται η ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας. Η μονή είναι περισσότερο γνωστή ως Μονή του Αγίου Νεκταρίου και προσελκύει χιλιάδες πιστών από όλη την Ελλάδα.

Στη βυζαντινή εποχή υπήρχε στην ίδια θέση μονή αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή, που σύμφωνα με την παράδοση είχε ιδρύσει τον 10ο αιώνα η Οσία Αθανασία, η οποία καταγόταν από τη γειτονική Παλιαχώρα. Η ιστορία της μονής, όμως, συνδέθηκε με τον επίσκοπο Πενταπόλεως Νεκτάριο, που ήλθε στην Αίγινα στις αρχές του 20ού αιώνα αναζητώντας έναν τόπο για να ιδρύσει μοναστήρι και να μονάσει ο ίδιος. Επέλεξε αυτή τη θέση, που σχετιζόταν με τη θρησκευτική ιστορία του νησιού, και το 1904, ενώ ήταν διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στην Αθήνα, ξεκίνησε να αναστηλώνει το εγκαταλελειμμένο συγκρότημα, και ίδρυσε τη γυναικεία μονή που αφιέρωσε στην Αγία Τριάδα. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1907, και ένα χρόνο αργότερα, ο ίδιος παραιτήθηκε από τη θέση του και εγκαταστάθηκε στη μονή, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έως τον θάνατό του, το 1920. Επειδή η μονή ήταν γυναικεία, ζούσε σε μικρό σπίτι έξω από τον χώρο της, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα, μαζί με τα προσωπικά του αντικείμενα. Αρχιτεκτονικά το καθολικό της μονής ανήκει στον τύπο της βασιλικής και είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα. Δίπλα του προσαρτήθηκε αργότερα μικρότερος ναός αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, ενώ σε μικρή απόσταση υπάρχει ναΐσκος με τον τάφο του, κάτω ακριβώς από το πεύκο που είχε φυτέψει ο ίδιος. Δίπλα στη μονή δεσπόζει ένας από τους μεγαλύτερους και μεγαλοπρεπέστερους ναούς της Ελλάδας, ο σύγχρονος ναός του Αγίου Νεκταρίου.Η μονή πανηγυρίζει δύο φορές, στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα της κοίμησης του Αγίου Νεκταρίου, και στις 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του.

Αν και ο Άγιος Νεκτάριος δεν είναι ο πολιούχος του νησιού (είναι ο Άγιος Διονύσιος ο Ζακυνθινός), σίγουρα οι ντόπιοι τον θεώρησαν προστάτη τους από την πρώτη στιγμή. Το ήθος και η διάθεση του να προσφέρει έγιναν σημείο αναφοράς.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, πως ο Άγιος ανακηρύχθηκε και προστάτης Άγιος των γυμναστών, μιας και πίστευε πως η σωματική άσκηση και η πνευματική ανάπτυξη, είναι οι δύο πόλοι γύρω από τους οποίους στρέφεται η τελεία μόρφωση και αγωγή.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς την κοσμοπολίτικη Πέρδικα, ένα πανέμορφο ψαροχώρι. Ο οικισμός είναι κτισμένος στη μια άκρη κλειστού όρμου που αποτελούσε για χρόνια ασφαλές ορμητήριο των ψαράδων αντίκρυ από την ερημική νησίδα Μονή. Στον πλακόστρωτο πεζόδρομο βρίσκονται στη σειρά οι δημοφιλείς ψαροταβέρνες και τα καφέ. Παραμονή για γεύμα και επιστροφή στην Αίγινα, μια ζωντανή, πολύχρωμη νησιώτικη πολιτεία με έντονες ναυτικές καταβολές, αλλά και σημαντικά μνημεία της νεότερης Ιστορίας μας. Μην ξεχνάτε πως για ένα μικρό χρονικό διάστημα υπήρξε πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και υπάρχουν αρκετά κτίσματα που θυμίζουν έντονα εκείνη την εποχή γνωστά και ως Καποδιστριακά κτίρια. Έτσι, ακόμη και σήμερα θα δούμε μερικά από τα ωραιότερα κτίρια, άλλοτε ανακαινισμένα, άλλοτε ρυτιδιασμένα, με έντονα τα σημάδια του χρόνου στην πλάτη τους να ομορφαίνουν το αστικό τοπίο.

Μία βόλτα στα σοκάκια θα σας κάνει να αγαπήσετε τη χώρα της Αίγινας λίγο παραπάνω και να τη βάλετε για πάντα στην καρδιά σας. Νεοκλασικά στα χρώματα της ώχρας, αυλές που μυρίζουν γιασεμί και χρωματιστές πόρτες με κόκκινες και λευκές βουκαμβίλιες συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, ιδανικό για απογευματινή βόλτα.

Πριν φύγετε, μην ξεχάσετε να αγοράσετε το διάσημο προϊόν της Αίγινας, το φιστίκι. Το συγκεκριμένο είδος έχει και ονομασία προέλευσης, φιστίκι Αιγίνης. Δοκιμάστε το αποξηραμένο ή και καβουρντισμένο. Στο τέλος του καλοκαιριού στο νησί διοργανώνεται Γιορτή Φιστικιού.

Το απόγευμα επιβίβαση (19:45) στο πλοίο που θα μας μεταφέρει στον Πειραιά. Άφιξη, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για την επιστροφή μας στην Κόρινθο.

Τιμή κατ’ άτομο: 35 €

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Μεταφορά με κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα δρομολόγια ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΙΓΙΝΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ.
  • Αρχηγός/συνοδός του γραφείου.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ:

  • Οι είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Related Projects

Start typing and press Enter to search