ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ

Προσκυνηματική εκδρομή στον

Ιερό Ναό Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού

Παλαιά Φώκαια & Λαύριο | Κόστος συμμετοχής: 15 €

Συγκέντρωση και αναχώρηση για τον λόφο του Λυκαβηττού στην καρδιά της Αθήνας, ο οποίος έχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του και θεωρείται ένα από τα ρομαντικότερα μέρη της Αθήνα, ενώ διαθέτει – αναμφισβήτητα – την ωραιότερη θέα της πόλης.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο λόφος σχηματίστηκε από έναν βράχο που κουβαλούσε η Αθηνά από την Πεντέλη, πηγαίνοντας προς την Ακρόπολη, με σκοπό να κάνει μια μικρή παρέμβαση στον ναό της, να αυξήσει λιγάκι το ύψος του. Στο δρόμο άκουσε τα μαντάτα για τις κόρες του Κέκροπα, που είχαν ανοίξει το καλάθι το οποίο τους είχε εμπιστευτεί να το φυλάνε, και στο οποίο μέσα βρισκόταν ο Εριχθόνιος. Η θεά ταράχτηκε, ο βράχος της έπεσε από τα χέρια, κι έγινε αυτό που αργότερα οι Αθηναίοι θα αποκαλούσαν λόφο του Λυκαβηττού.

Ο λόφος όμως κρύβει ένα μυστικό: το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων. Χτίστηκε τον 15ο με 16ο αιώνα μ.χ., άγνωστο από ποιον ή ποιούς πάνω σε μία σπηλιά. Εκτός από τον Άγιο Ισίδωρο, είναι αφιερωμένο στην Αγία Μυρόπη ή Μερόπη, στον Άγιο Ισίδωρο τον Πηλουσιώτη και στον Άγιο Γεράσιμο. Ο Άγιος Ισίδωρος, Έλληνας της Αιγύπτου, ήταν στρατιωτικός επί Ρωμαίων στη Χίο και θανατώθηκε επειδή προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό. 

Ο ναός αφιερώθηκε στους Αγίους Ισιδώρους από μια εικόνα τους που βρέθηκε πάνω σε έναν ιερομόναχο όταν αυτός εκοιμήθη, όπως πληροφορεί η επιγραφή εντός του ναού. Ο Λυκαβηττός ήταν ανέκαθεν κατάλληλος για μοναχισμό αφού ήταν γεμάτος σπηλιές, φυσικά κοιλώματα και πηγάδια, ενώ, επί Βαυαροκρατίας, από τις μαγικές επεμβάσεις του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, ο λόφος κοσμείται μέχρι και σήμερα από πολλά δέντρα.

 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα σας δοθεί η ευκαιρία να προσκυνήσετε τα ιερά λείψανα του Αγίου Ισιδώρου, να θαυμάστε τη σπηλιά μέσα στην οποία βρίσκεται μέρος του ναού αλλά και την οπή, που κατά τον αστικό μύθο είναι η είσοδος ενός παλιού υπόγειου περάσματος που οδηγούσε στο Γαλάτσι και τελικά στην Πεντέλη. Ελεύθερος χρόνος για προσκύνημα και για να θαυμάσετε τη θέα στην Αθήνα, που από εκεί ψηλά φαίνεται με άλλο μάτι.

Στη συνέχεια αναχώρηση για την Παλαιά Φώκαια όπου θα παραμείνουμε για φαγητό. Στη συνέχεια αναχώρηση για το Λαύριο όπου θα πιούμε το απογευματινό καφεδάκι μας.

Επιστροφή στην Κόρινθο το βραδάκι.

Related Projects

Start typing and press Enter to search