ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Μονοημερη εκδρομη στην ΑΙΓΙΝΑ


Λίγα λόγια για το νησί

Η Αίγινα είναι ένα αρκετά μεγάλο νησί, ορεινό στο κέντρο με πλαγιές που κατηφορίζουν προς τη θάλασσα. Κατά την μυθολογία, ο Δίας αγάπησε τη νύμφη Αίγινα και απέκτησαν έναν γιο, τον Αιακό που βασίλευε στο νησί Οινώη (Αίγινα) και που αργότερα έγινε πατέρας του Πηλέα (πατέρας του Αχιλλέα) και του Τελαμώνα.

Η Αίγινα έχει μακρόχρονη ιστορία από την αρχαιότητα ακόμη. Διέθετε ναυτικό και οχυρώσεις οι οποίες όμως κατεδεφίστηκαν μετά την υποταγή τους στους Αθηναίους το 455 π.Χ. Κατά την έναρξη των Πελοποννησιακών πολέμων οι Αθηναίοι άδειασαν το νησί και οι Αιγινήτες πρόσφυγες έκαναν χρόνια να επιστρέψουν στο νησί τους. Το 1828 ο Καποδίστριας εγκατέστησε στην Αίγινα την έδρα της κυβέρνησής του πριν την μεταφέρει έναν χρόνο αργότερα, στο Ναύπλιο, το οποίο έγινε και η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.


Συγκέντρωση και αναχώρηση στις  06:15 για το λιμάνι του Πειραιά. Eπιβίβαση στο καράβι και αναχώρηση στις 07:40 για την Αίγινα, όπου και θα φτάσουμε μετά από μία ώρα και 20΄ ταξιδιού. Η πόλη της Αίγινας είναι η πρωτεύουσα του νησιού και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά προς τη θάλασσα. Φτάνοντας στο λιμάνι του νησιού, θα σας υποδεχτεί η μικρή λευκή εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Αναχώρηση για τη μονή της Αγίας Τριάδας – Αγίου Νεκταρίου, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το λιμάνι.

Ο Άγιος Νεκτάριος έζησε στη μονή για 12 συναπτά έτη. Από το 1908 έως και το 1920 όπου κοιμήθηκε. Όλο αυτό το διάστημα έμενε σε ένα σπιτάκι – σώζεται έως σήμερα μαζί με τα προσωπικά του είδη – εκτός των ορίων της τότε μονής, μιας και το μοναστήρι ήταν γυναικείο. Ο ναός της Αγίας Τριάδας, που θεμελίωσε ο ίδιος και εγκαινιάστηκε στις 2 Ιουνίου του 1908 είναι βυζαντινού ρυθμού. Στις μέρες μας κολλητά σε αυτόν τον ναό υπάρχει ένας άλλος, αφιερωμένος στον Άγιο Νεκτάριο και λίγο πιο εκεί βρίσκεται το εκκλησάκι με τον τάφο του Αγίου.

Ο Άγιος «κοιμήθηκε» στις 9 Νοεμβρίου του 1920. Το σώμα του παρέμεινε άφθαρτο για 21 ολόκληρα χρόνια. Η ανακομιδή των λειψάνων του έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1963. Αυτές είναι και οι δύο ημερομηνίες εορτασμού της μονής: στις 9 Νοεμβρίου (κοίμηση Αγίου Νεκταρίου) και στις 3 Σεπτεμβρίου (ανακομιδή Ιερών Λειψάνων).

Χρόνος για προσκύνημα και στη συνέχεια αναχώρηση για την Αγία Μαρίνα, μια από τις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού. Καθ’ οδόν θα συναντήσουμε τον δωρικό ναό της Αφαίας Αθηνάς, κτισμένο με ντόπιο ασβεστόλιθο, ο οποίος είναι από τους σημαντικότερους ναούς της αρχαιότητας.

Ο ναός της Αφαίας, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη των Αθηνών σχηματίζουν ένα γεωγραφικό τρίγωνο, ενώ στην αρχαιότητα υπήρχε επαφή μεταξύ των ναών αυτών ώστε να προειδοποιούνται οι πληθυσμοί για φυσικές καταστροφές και εχθρικές επιδρομές.

Μετά το φαγητό επιστροφή στην πόλη της Αίγινας.

Προτείνουμε να κάνετε μια βόλτα με την άμαξα ή να περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια και θαυμάστε τα νεοκλασικά αρχοντικά που βρίσκονται κατά μήκος της θάλασσας και τις εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους.

Τα κτήρια της Αίγινας έχουν χτιστεί κατά τη νεοκλασική αρχιτεκτονική και έχουν έντονο παραδοσιακό χρώμα. Χτίστηκαν τον 19ο αιώνα και μας θυμίζουν πως η Αίγινα υπήρξε πρωτεύουσα της Ελλάδας για δύο χρόνια.

Μπείτε στα μαγαζιά λαϊκής τέχνης και μην παραλείψετε να αγοράσετε τα παραδοσιακά γλυκά και τα φυστίκια Αιγίνης.

Επιβίβαση στο καράβι και αναχώρηση στις 17:00 για το λιμάνι του Πειραιά. Στη συνέχεια θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.


Κόστος συμμετοχής: 40€

Most Recent Projects

Start typing and press Enter to search